Vordingborg Kommune er den danske kommune med den
længste kystlinje, og over halvdelen af biosfæreområdet er
udgjort af kystvande. Arbejdet handler om forbedring og genopretning af vandkvalitet og biodiversitet i både søer og kystvande.

Beskyttelse af brakvandsgedder og -aborre

 

Arbejdet med at forbedre forholdene for brakvandsfiskene gedde og aborre i Møn UNESCO Biosfæreområde videreføres.

Som et led i bevarelse af bestanden af brakvandsgedder har der fra etableringen af biosfæreområdet været arbejdet med etablering af såkaldte “geddefabrikker” og lokale oversvømmelsesområder, hvor gedderne kan gyde.

DTU Aqua bidrager med mærkning af brakvandsgedder, så vi får et større kendskab til vandring og bestand-sammensætning med henblik på at sikre en forvaltning, der kan skabe grundlag for store og sunde bestande, som på længere sigt kan udnyttes bæredygtigt. Projektet er et tværfagligt samarbejde mellem Vordingborg Kommune, Fishing Zealand, DTU Aqua, Naturstyrelsen og uddannelsesinstitutionen FGU i Ringsted.

Du kan læse mere om seneste anbefalinger og nyt fra DTU Aqua her.

Gedde
Østersøen Set Fra Slotshaven 2, Møn. Foto Vordingborg Kommune

Genetablering af lokale stenrev

Der er i Danmark, igennem de seneste ca. 100 år, opfisket en meget stor mængde sten til anvendelse i byggebranchen. Disse sten fungerede inden opfiskningen som værdifulde fiskerev. I kystvandene i Biosfæreområdet er dette ligeledes et problem, som vi gerne vil sætte fokus på i en indsats omkring genetablering af stenrev.

En forundersøgelse skal bidrage til at afdække mulige lokaliteter for et forsøgsstenrev, samt lave projektforslag til størrelse og omfang.  Endelig skal projektet realiseres, bl.a. med hjælp fra den lokale stenrevsforening af 31. august 2023. Det kommende stenrev skal fungere som et læringssted med tilhørende formidling, der skal medvirke til at inspirere andre til lignende aktiviteter, der kan fremme biodiversiteten i Østersøen. Sideløbende med arbejdet med stenrevet, arbejdes der på helt kystnær formidling med f.eks. fiskebørnehaver i en havn eller lignende.

Supported by Nature er et nyt samarbejdsprojekt for det internationale netværk af UNESCO biosfæreområder omkring Østersøen, kaldet Biosphere for Baltic. Inden for Møn UNESCO Biosfæreområdet fokuserer projektet på at arbejde med kystvandshabitater. Den største aktivitet i det nye EU-projekt er etablering af et forsøgsstenrev i biosfæreområdet, der samtidig bliver et af projektets læringssteder.

Læs mere om Supported by Nature her (engelsk).

Logo Interreg Baltic Sea region / Supported by Nature

Overvågning, formidling og undervisning i Oddermosen

I Oddermosen anlægges et nyt naturområde til gavn for Grønbroget tudse. Projektet er støttet af midler fra Pulje til biosfære, kyst, natur og havne i 2020, og i 2021 blev projektet støttet yderligere med et beløb på 54.000 kr. for dels at videreføre projektet og dels at udbygge videns-, formidlings- og læringsperspektivet for unge i dette naturprojekt.

Gymnasieelever samarbejder med professionelle botanikere og entomologer kortlægger udviklingen i området. Det hænger godt sammen med de såkaldte kerneprincipper for UNESCOs Biosfæreområder om at bidrage til forskning samt involvering af skoler og læreanstalter i naturbevarelse.

I det nye naturområde ved Oddermosen ønsker de private lodsejere og Vordingborg Kommune at følge udviklingen. Området der ind til 2020 delvis var landbrugsområde, er med midler fra Biosfærepuljen udlagt til naturområde med ekstensiv græsning og der er sikret ynglevandhuller til den grønbrogede tudse.

To gange i 2021 havde Vordingborg Kommune i samarbejde med lokale borgere arrangeret at gymnasieelever kom i felten. Her fik eleverne fra Egedal Gymnasium undervisning i at botanik samt i hvordan man finder og artsbestemmer smådyr og insekter. En række dygtige biologer og artseksperter hjalp gymnasieeleverne, så der var stor sikkerhed for at de rigtige navne kom på.

1673148Ad422391bda1ae31639fc2b89196ca1f9