Dialog og samarbejde med andre biosfæreområder i det internationale netværk er en naturlig del af Møn UNESCO Biosfære.

Blåhat

MAB-LAB projektet

 

Nordiske biosfæreområder er gået i sammen om at 'oversætte' Kunming-Montreal biodiversitets rammeværket til en lokal kontekst for at fremme medejerskab, forankring og handling i nærområderne.

Projektet kaldes for MAB-LAB, en forkortelse for 'Man and the Biosphere - Local Actions for the new global framework for Biodiversity', og er baseret på en grundlæggende ambition om at fremme og understøtte lokale løsninger på de globale udfordringer gennem at øge antallet af UNESCO-biosfærereservater i Norden.

 

Projektet sigter mod følgende fire resultater:

  • Rapport med en oversættelse af den globale biodiversitetsramme (Kunming-Montreal Biodiversity Framework) til en lokal kontekst baseret på de nordiske biosfæreområder.
  • Kortlægning af potentielle nye biosfæreområder i Norden.
  • Handlingsplan og guide til at overvinde barrierer for etablering af nye nordiske biosfæreområder.
  • Kommunikationsplan og tilhørende materialer, der kan bruges lokalt, nationalt, i de nordiske lande og internationalt.

MAB-LAB projektet er baseret på det eksisterende samarbejde i NordMAB, og omfatter følgende aktører og organisationer:

Danmark:

  • Møn Biosfæreområde (Katrine Ohm Dietrich) (Lead partner) -assisteret af Mads Randbøll Wolff, Bæredygtighed2030 og Nikolaj Sveistrup, Urban Agenda.

Sverige:

  • Vattenriket, Kristianstad (Carina Wettemark)
  • Johanna MacTaggert, National koordinator for MAB-programmet i Sverige/den svenske MAB komite.

Norge:

Finland:

Island:

  • Snaefellsness Regional Park (Ragnhildur Sigurðardóttir)

 

MAB-LAB er finansieret af Arbejdsgruppen for Biologisk Mangfoldighed under Nordisk Ministerråd.

 

Vildmad
Østersøen Set Fra Slotshaven, Møn. Foto Vordingborg Kommune

Supported by Nature

Supported by Nature er et samarbejdsprojekt for det internationale netværk af UNESCO biosfæreområder omkring Østersøen, kaldet Biosphere for Baltic. Projektet har til formål at øge forståelsen af naturbaserede løsninger, og hvordan de bidrager til forbedrede miljøforhold og fremme af biodiversiteten I Østersøen. Det langsigtede mål er, at et bedre vidensgrundlag vil føre til hyppigere og mere fyldestgørende brug af naturbaserede løsninger i planlægningsprocesser, samt i land- og havforvaltning. I løbet af projektet vil der blive udviklet mindst 13 læringssteder om naturbaserede løsninger, med særlig fokus på temaerne multifunktionelle vådområder, kystvandshabitater og vandløbsrestaurering.

 

Projektet vil afprøve metoder til etablering af læringssteder om naturbaserede løsninger i samarbejde med lokale interessenter, samt metoder til at øge forståelsen for naturbaserede løsninger og hvordan de kan bidrage til bedre biodiversitet i Østersøen.

 

Læs mere om projektet i linket.