Med vedtagelsen af den Bæredygtige Turismestrategi i kommunalbestyrelsen i april 2021 er der åbnet for at søge om en udvidelse af biosfæreområdet til at dække hele Vordingborg Kommune.

Luftfoto af Knudshoved Odde

Med beslutningen om at man vil forsøge at gå efter at udvide biosfæreområdet til hele Vordingborg Kommune lægger vi op til  det største og mest markante udviklingsprojekt for den kommende periode. Det kræver en række indsatser, der skal udpege kerneområder, kortlægge demonstrationsprojekter, udrede naturværdier og mobilisere lokal opbakning, etc.


Det peger på tre hovedaktiviteter:
• Zonering på Sjællandssiden i kerneområder, bufferzoner og udviklingsområder samt demonstration af de fornødne kvaliteter, der gør, at dette område kan blive biosfæreområde.
• Opbygning af en lokal forankring i den nye del af biosfæreområdet
• Udarbejdelse af UNESCO-evalueringen inklusiv beskrivelse af udvidelsen

 

En af de store opgaver ifm. udvidelsen vil blive at identificere de nye kerne-, buffer- og udviklingsområder for det nye biosfæreområde. Når vi taler om kerneområder, der skal demonstrere høj naturkvalitet, er der oplagte områder omkring Knudshoved Odde, Oremandsgård, Præstø Fjord, Avnø, Svinø, skovene omkring Petersværft, Oreby Skove, Dybsø Fjord, Ørslev Mose og Tuebæk Å og Ådal. Visse områder er allerede Natura 2000 områder eller områder med anden naturbeskyttelse.

I forbindelse med en udvidelse fra Møn til hele Vordingborg
er der mange nye biosfæreindsatser, der kan blive relevante på tværs af kommunen. På natur-, miljø- og klimasiden kan man pege på klima-lavbundsprojekter, skovrejsningsprojekter, etablering af økologiske korridorer, omlægning til vild natur, energiprojekt ved Lundby, skabelse af naturbånd langs kystlinjen, såvel som restaurering af vandløb og det fortsatte arbejde for brakvandsgedden og -aborren.

Udsigt over hustage i Præstø
Sejlbåde

I forbindelse med udvidelsen af biosfæreområdet til hele kommunen sættes ekstra fokus grøn omstilling og tiltrækning af bæredygtige både danske og internationale virksomheder.

Med erhvervshavnen i Vordingborg som et flagskib for udviklingen af nye grønne energiformer, Power-to-X og med fremskredne planer for Vordingborg Biofuel, er der mulighed for at løfte den grønne omstilling til nye højder i biosfæreområdet.


Der bliver ligeledes en oplagt mulighed for at arbejde sammen med ungdomsuddannelserne – erhvervsuddannelserne og gymnasiet – og evt. også de videregående uddannelser om biosfærerelevante emner. Her kunne man f.eks. sætte fokus på hav- og kystvandsproblematikker, som vi arbejder sammen med DTU omkring, eller f.eks. affaldsinnovation i et partnerskab med AffaldPlus. 

Der vil selvfølgelig også være fokus på, at de indsatser, der allerede er afprøvet med succes i Biosfære Møn, vil have mulighed for blive applikeret i hele kommunen. Her tænkes ikke mindst på forhold vedrørende organiseringen med stor fokus på lokal forankring via biosfæreambassadørkorpset.


Der vil blive udarbejdet en særlig procesbeskrivelse for udvidelse og evaluering senere.

Luftfoto af Møns kyst ved solopgang