Møn UNESCO Biosfære har en størrelse på 450 kvadratkilometer, der dækker både land, fjorde og kystvande. Kystarealet i biosfæreområdet dækker ca. halvdelen.

Møn UNESCO Biosfære i tal

 

  • Indviet 14. juni 2017
  • Samlet areal: 450 km2 (hele Vordingborg Kommunes areal udgør 621 kvadratkilometer)
  • Befolkning: ca. 10.000
  • Landareal: ca. halvdelen af arealet
  • Kystlinje: 185 km
  • Landskabstyper: Møns Klint og Høje Møn, Vestmønske istidslandskaber, Postglaciale landskaber, Østersøen, fjorde og nor.
  • Møn Biosfæreområde er en del af Vordingborg Kommune.
Lille Ildfugl Græsrandøje Køllesværmer
Biosfaeremoen Oversigt Dan 13 (1)

Zoneringen

 

Alle UNESCO-biosfæreområder er inddelt i tre zoner:

1) Kerneområder - beskyttede områder, der bidrager til bevarelse af landskaber, arter, økosystemer, genetisk variation.

2) Bufferområder - støder op til eller omgiver kerneområder og bruges til aktiviteter, der kan støtte op om bevarelse af kerneområderne.

3) Udviklingsområder - omstillingsområder, hvor samfundet fremmer sociokulturel og bæredygtig økonomisk og social udvikling i samspil med naturen.

I Møn UNESCO Biosfæreområde er kerneområderne sammenfaldende med beskyttede områder, primært Natura 2000 områder. Se kort for zonering af Møn UNESCO Biosfære.

Klinten Thomas Ix Biosfære

Beskyttelse

 

Møn UNESCO Biosfæreområdet omfatter fire Natura 2000-områder og dele af et femte område, seks EU-habitatområder, et delvist EU-fuglebeskyttelsesområde og dele af et ramsar-område.

Desuden omfatter området to nomineringer af international geologisk interesse (GeoSites), fire National Geologic-områder af interesse (NGI) og fire nationale kystlandskaber (NK).

Dele af to dyreliv-fredningsområder indgår også i det samlede Møn Biosfæreområde. Møns Klint er p.t. i en kandidaturproces ift. at blive UNESCO Verdensarv.

Kulturarv

 

De arkæologiske og kulturhistoriske værdier er store i Møn UNESCO  Biosfæreområde. Både byerne og det åbne land rummer en righoldig kulturhistorisk arv, der vidner om menneskets påvirkning af omgivelserne igennem tiderne.

Liselund Slot af fotograf Frame & Works fra SydkystDanmark
Foto: Frame & Work, SydkystDanmark