Det er det lokale samarbejde mellem aktørerne, der driver Møn Biosfæreområde, men der er samtidig behov for en regional, national og international støtte, bl.a. i form af finansiering og tilførsel af viden.

Biosfæresekretariatet

Biosfæresekretariatet er en del af Vordingborg Kommunes afdeling for Kultur, Fritid og Udvikling og har ansat en biosfærekoordinator. Biosfæresekretariatet koordinerer det tværgående arbejde i kommunen gennem en styregruppe bestående af direktøren for området samt chefer fra relevante afdelinger. Dertil er der nedsat en koordinationsgruppe med både chefer og involverede medarbejdere fra de relevante afdelinger.

Biosfæresekretariatet har ansvaret for følgende:

  • Implementering og organisering af det internationale biosfæresamarbejde
  • Netværkssamarbejde lokalt
  • Udviklingsprojekter
  • Formidling, kommunikation og branding

Biosfærearbejdet har fokus på samskabelse og tværgående partnerskaber både lokalt og med partnere i regionen, nationalt og i vores nabolande, herunder andre biosfæreområder, som bl.a. ‘Vattenriket’ i Kristianstad i Sverige, det Østersøbaserede biosfærenetværk Biosphere for Baltic til UNESCO-kontoret i Paris og det nordiske netværk NordMAB.

Stege Morten Pihl
Gæster På Tur Efterår

Lokal forankring

Den lokale forankring er afgørende for, at biosfæreområdet kan løfte sig og være en succes. Af alle UNESCO-programmer er biosfæreområder de steder, der lægger mest vægt på den indsats lokalbefolkningen yder for at udvikle samfundet i samspil med naturen.

Derfor er biosfæreambassadører – i form af enkeltpersoner, virksomheder og foreninger, der enten bor og/eller arbejder i biosfæreområdet – afgørende for at løfte den opgave, der følger med at være modelområde for bæredygtig udvikling. Se mere om at være biosfæreambassadør her

Biosfærearbejdet følger et årshjul, hvor der inviteres til årlige ambassadørkurser, to temamøder og to erhvervsnetværksmøder, samt en række åbne cafe-netværlksmøder.

Biosfæreambassadører formidler biosfæreområdet og står for events og arrangementer, som giver oplevelser med biosfærerelevante emner for både borgere og gæster. Eksempler på dette er Sildemarked, Æblernes Dag, kunstevents i Liselund Slotshave, Pop-up Frø-events, sanketure, Folkemøde Møn, Dark Sky events, åben-havelåge arrangementer, guidede ture, foredrag, filmvisning, etc. 

Biosfære Møn faciliterer endvidere et erhvervsnetværk som samler virksomhedsambassadørerne i biosfæreområdet gennem to årlige møder. Dette udgør en platform, der sætter fokus på grøn omstilling og bæredygtig forretningsudvikling.

Organisering og partnere

Vordingborg Kommune er den offentlige myndighed med ansvar for biosfæreområdet. Kommunens biosfærearbejde ses som en tværgående indsats på tværs af afdelinger, hvor Biosfæresekretariatet står for koordinationen og for at sikre den tværgående forankring. 

På det politiske niveau er der nedsat en politisk følgegruppe bestående af relevante udvalgsformænd og -repræsentanter fra Klima- og Teknikudvalget, Kultur- og Fritidsudvalget samt Børn- og Familieudvalget. De følger biosfæreområdets arbejde og tager beslutninger om bevilling af projekter fra Pulje til Kystlinje, Havne, Natur og Biosfære.

Der er endvidere nedsat en partnergruppe, der p.t. inkluderer Naturstyrelsen Storstrøm, Fugleværnsfonden, Turistforeningen og DTU. De to førstnævnte partnere ejer store dele af Biosfære Møns kerneområder. Partnerne bidrager til udviklingsplanens gennemførelse og til, at de udpegede projekter sættes i værk og gennemføres af de lokale partnere.

Partnerkredsen er ikke et forum for interessevaretagelse, men et forum for de personer og organisationer, der arbejder konkret med projekter og aktiviteter i biosfæreområdet.

Den mere generelle interessevaretagelse for lokale aktører sker gennem Vordingborg Kommunes Miljøråd, hvor Møn Biosfæreområde også bliver implementeret.

Gåsetårnet sommer med mur i forgrunden
Hus Verdenma L Arenaer Engelsk Ny Kvadrat

Metodisk grundlag

Vores arbejdsplatform udgøres af tre hovedelementer:


1. ’UNESCO-huset’ med fokus på de tre søjler:     

Bevarelse, læring og udvikling, der står på et fundament udgjort af de mennesker, der lever i biosfæreområdet.


2. FN’s verdensmål med den helhedsorienterede tilgang til bæredygtig udvikling.


3. Møn Biosfæres tre arenaer:

Natur, miljø & klima – Erhverv & turisme – Lokalbefolkning & kulturarv, hvor de eksemplariske projekter lægger sig i det skraverede felt i midten og sikrer balanceret inddragelse af alle tre arenaer. Det vil sige projekter, der skaber økonomisk udvikling i balance med naturen og med inddragelse af lokalbefolkningen.