Vordingborg Kommune er den danske kommune med den længste kystlinje, og over halvdelen af biosfæreområdet er udgjort af kystvande. Derfor udgør livet i vandområder og fokus på biodiversitet i vand et væsentligt element.

I de senere år har der været peget på, at vandet i både søer og kystvande ikke har den kvalitet, man ønsker for området, hvilket man ønsker at arbejde med i perioden.

Arbejdet handler om forbedring og genopretning af vandkvalitet og biodiversitet i vand og vil centrere sig om følgende:


• Genopretning af havmiljø i kystvande med særligt fokus på etablering af stenrev
• Biodiversitet i søer og vandhuller
• Beskyttelse af de truede brakvandsfiskearter – brakvandsgedden og -aborren.

5Fb52cee4cae6701fa919d69c369e6297c6a3878
Klintestrand

Området omkring Møn omfatter flere Natura 2000 områder, hvor bl.a. naturtypen 1170 (rev) er udpegningsgrundlag (fx Natura 2000 område nr. 168, 171 og 208). Det betyder, at den danske stat er forpligtet til at beskytte og om nødvendigt genoprette rev omkring Møn. Der er i Danmark, igennem de seneste ca. 100 år, opfisket en
meget stor mængde sten til anvendelse i byggebranchen. Disse sten fungerede inden opfiskningen som værdifulde fiskerev.

I kystvandene i Møn Biosfære er dette ligeledes et problem, som man gerne vil sætte fokus på i en indsats omkring genetablering af stenrev. Det vil i denne forbindelse også være relevant at sætte fokus på, hvordan man kan udvikle kystzonen i forhold til at modvirke havvandsstigninger.

Et andet område, man gerne vil undersøge, er årsagen til tilbagegangen af ålegræs i de indre kystvande, og hvad man eventuelt kunne gøre for genoprettelse af de kystnære ålegræsenge. Ålegræs er en plante, der vokser på havbunden, ofte i lavvandede områder, og giver levesteder til fisk og en masse andre dyr. Ålegræs kan også optage og nogle gange tilbageholde næringsstoffer som kvælstof og fosfor, hvilket betyder at næringsstofferne ikke er tilgængelige for alger, og vandet bliver derfor klarere og af bedre kvalitet.


Planen er endvidere at videreføre arbejdet med at forbedre forhold for brakvandsfiskene – gedder og aborrer – i biosfæreområdet. Ligesom man også stadig vil samarbejde på tværs om indsatsen for sjældne padder som løvfrø og grønbroget tudse i biosfæreområdet gennem muligheden for at etablere biodiversitetssøer.

Snorkeldykker laver se her tegn under dykning i Ulvshale