Indsatserne indenfor dette fokusområde handler om natur og kulturs betydning i menneskers livskvalitet og fællesskaber i biosfæreområdet.

Pige og dreng leger i vandkanten

Vi har en vision om, at det at bo i et biosfæreområde skal opleves som relevant for så mange som muligt og ikke mindst kommunens børn og unge. Vi vil gerne i endnu højere grad gøre biosfæren til et fællesskab, som man gerne vil være med i. 

Arbejdet vil centrere sig om:


• Styrkelse af biosfærenetværket og -fællesskabet for mennesker i biosfæreområdet
• Biosfærens oplevelser – natur og kulturarv
• Naturbaserede sundheds- og trivselsindsatser.

Der bor knap 10.000 mennesker i det udpegede Møn Biosfæreområde. Øerne og især den østlige del af Møn er kendetegnet ved befolkningstilbagegang – en udvikling som er typisk for de mindre øer i Danmark. I 2021 er udviklingen vendt til en lille befolkningstilvækst i nogle områder, fx på Vestmøn. Det at få vendt en negativ befolkningsudvikling samt at få skabt en større sammenhængskraft på tværs af forskellige mennesker i biosfæreområdet er noget, der vil blive arbejdet for i denne periode.

Befolkningen i det mønske ø-rige er en sammensat størrelse, og består af en blanding af lokale med lang historie på øen og en stor procentdel (cirka 50%) tilflyttere. Der findes både mere traditionelt tænkende mennesker med en skepsis overfor nye paroler om bæredygtighed. Og samtidigt mange aktive og kreative ildsjæle, der allerede har taget mange bæredygtige idealer ind i deres livsstil. Der vil blive lagt vægt på at få skabt fora i biosfæreregi, hvor man får skabt sammenhæng på tværs af befolkningsgrupper og stiler mod at få så mange som muligt med.

Luftfoto af Stege By ved solopgang
Kunsthal 44 Møn

På Møn findes samtidigt en bred palet af moderne samtidskunst og kultur, med f.eks. en kunsthal af internationalt format, en verdenslitteraturfestival, Folkemøde Møn, højskoler, friskoler samt kommunale skoler og institutioner. Mange er engageret i lokalfora og foreninger, og mange giver som frivillige en hånd, hvor det er nødvendigt.

Kulturarv indgår sammen med naturens potentialer i det udpegede biosfæreområde. Fra oldtiden er der bevaret 119 megalit-grave på Møn og Bogø, hvoraf tre er af national betydning: jættestuerne “Klekkende Høj” og “Kong Asgers Høj” og langdyssen “Grønsalen”.

Middelalderens liv og kultur er bevaret i øens smukke kirker med kalkmalerier og i købstaden Stege med byport, voldanlæg og kirken såvel som i levende fortidsminder som reliktplanterne. Der vil løbende være fokus på, hvordan den lokale kulturarv og områdets fortidsminder bevares og formidles til gæster og lokale. Formidlingen af kultur- og naturnære oplevelser er et nøglepunkt i biosfæreområdet.

Menneskers sundhed og trivsel i Møn Biosfæreområdet har haft en stor plads i arbejdet i den forgangne periode og vil også have det fremadrettet. Resultater fra nylige sundhedsundersøgelser viser udviklingen i befolkningens sundhed på mange måder går den forkerte vej. Det er derfor vigtigt at der fortsat sættes fokus på at gøre en indsats for at formidle naturens gratis muligheder for oplevelse, bevægelse og rekreation. Kommunens sundhedsindsatser skal fortsat komme kommunens borgere til gode ved at introducere naturen som en vigtig ressource for alle i hverdagen og er en fantastisk ramme i sundhedsarbejdet med mennesker.

Barn på løbecykel ser på ænder i Rådhusparken i Vordingborg