I Oddermosen er i en tre-årig periode fra 2021 til 2023 anlagt et nyt naturområde til gavn for grønbroget tudse. Naturgenopretningsprojektet har samtidig fokus på at udbygge videns-, formidlings- og læringsperspektivet for unge.

Naturgenopretningsprojekt

 

I Oddermosen er tre private lodsejere og Vordingborg Kommune gået sammen om et naturgenopretningsprojekt til fordel for den fredede grønbrogede tudse. Projektperioden er en tre-årig periode med start i 2021 og afslutning i 2023.

Projektet er en del af naturindsatserne i Biosfæreområdet og bygger videre på Vordingborg Kommunes arbejde med at etablere og overvåge sjældne padder.

Området var ind til 2020 delvis landbrugsområde og er som en del af projektet udlagt til naturområde med ekstensiv græsning og der er sikret ynglevandhuller til den grønbrogede tudse. Allerede det første år brugte de grønbrogede tudser det ene vandhul til at yngle.

Oddermosen
Unge Ved Oddermosen

Formidlings- og læringsperspektiv

Det har været ønsket fra både de private lodsejere og Vordingborg Kommune at kunne følge udviklingen i dette nye naturområde.

I kølvandet naturgenopretningsprojektet blev derfor skabt rum for at gymnasieelever i samarbejde med professionelle botanikere og entomologer kunne bidrage til kortlægningen udviklingen i området.

Det hænger godt sammen med kerneprincipperne for UNESCOs Biosfæreområder om at bidrage til forskning samt involvering af skoler og læreanstalter i naturbevarelse. 

Gymnasieelever fra Egedal Gymnasium har af flere omgange været i felten i projektområdet på Møn. Formålet med feltbesøgene har været, at gymnasieeleverne bidrager til overvågningen af hvilke arter, der kommer til området som følge af naturgenopretningen.

Eleverne har fået undervisning i at finde og artsbestemme planter (botanik), insekter og smådyr (entomologisk) samt padder efter videnskabelige metoder, og eksperter har kvalitetssikret fundene.

Resultaterne af gymnasieelevernes feltarbejde indgår i de årsrapporter, som er udarbejdet for projektet, og som kan ses her

1673148Ad422391bda1ae31639fc2b89196ca1f9
272571693 144536191297632 2098486517106402763 N

Projektet er støttet af midler fra Vordingborg Kommunes Pulje til biosfære, kyst, natur og havne for at støtte naturindsatsen og  udbygge videns-, formidlings- og læringsperspektivet for unge i dette naturprojekt.

 

 

I efteråret 2023 blev diget ved Oddermosen brudt og området oversvømmet af havvand, og fremtiden for området er under overvejelse.