Lotte Reiter tror på vigtigheden af blomster, biodiversitet og balance i livet og er ambassadør for Møn UNESCO Biosfære. I dette portræt kan du læse mere om arbejdet på gården Askely på Vestmøn.

 

Af Lotte Reiter, april 2024.

Vores drøm har lige fra begyndelsen været at skabe et sted med gode og nærende vilkår for både dyr, planter og mennesker - en oase for biodiversitet og trivsel midt i et monokulturelt landskab, hvor vi også stræber efter en høj grad af selvforsyning i frugt og grønt.

 

Et sted, hvor bæredygtighed og væredygtighed går hånd i hånd.

IMG20230408083338
IMG20220831131735

Vildt og tæmmet

Skabelsen af haven begyndte i 2019, hvor udgangspunktet var udpint, fladkørt græsmark, og siden er arealet ikke blevet tilført én eneste dråbe gift eller kunstgødning. Jorden dyrkes i dag efter en blanding af principper fra økologien, permakulturen, biodynamikken og det regenerative jordbrug med fokus på at forstyrre jordbundens og dens mange organismer mindst muligt.

Vi vil gerne være med til at inspirere andre til, hvordan man kan skabe en have, der har nytteværdi for både mennesker, dyr og planter i sameksistens. Således er Askely over årene blevet et levende eksempel på, hvordan der kan være balance mellem det vilde og det tæmmede, hvor der både dyrkes rigeligt med grønt, frugt og blomster, samtidig med at der værnes om fødekilder samt leve- og ynglesteder for det vilde liv omkring os. Alt dette og meget mere formidler vi bl.a. gennem rundvisninger og ”åben have”-arrangementer, sideløbende med at vi kan bookes til foredrag.

Danmarks største runde køkkenhave

Hvorfor overhovedet skabe en cirkulær have? Havde det ikke været mere praktisk med en firkantet? Jo! Men alt i livet er cyklisk. Årstidernes skiften, næringsstoffernes kredsløb, månens færd, liv og død… Samtidig er den runde form langt oftere set i naturen end den firkantede. Og for os gav det mening at anlægge en have i denne facon, selvom det betyder, at nogle arbejdsgange ikke kan effektiviseres som i en have med rette vinkler og rækker – hvilket for os er sekundært. Bedene er lagt ud efter kompasretningerne, og der er tolv af dem. Herfra er det op til den enkelte beskuer at vælge, om der er tale om en stor mandala, et ur, et medicinhjul, et kompas eller noget helt femte. Prøv at se på den runde form som en invitation til leg og kreativitet og som et udtryk for livets rotation.

DJI 0902
IMG20230919081019

Bæredygtige blomster

Udover køkkenhaven har vi en stor skærehave, hvor vi dyrker en stor variation af blomster. Det gør vi af flere årsager. Forskning har fx vist, at blomster kan hjælpe med at reducere stress og fremme ro. Duften af blomster kan aktivere beroligende reaktioner i kroppen og reducere angst, ligesom blomster kan forbedre ens stemning og fremkalde glæde og tilfredshed. At omgive os med blomster kan øge vores kreativitet og produktivitet, samt stimulere tanker og idéer.

Der er med andre ord mange gode grunde til at have blomster i sit liv. I vores optik er det bare ikke ligegyldigt, hvordan de blomster er frembragt. Vores ambition er at øge fokus på fordelene ved lokale, giftfrie blomster til afskæring, fremfor – ofte pesticidfyldte - blomster, der importeres til Danmark efter transport over store afstande.

I sæsonen er det hos os muligt at bestille både færdigbundne buketter, større partier af blomster, samt deltage i workshops om dekorationer og buketter.

Naturen som næring og medicin

Vi drømmer om at vise, hvor helende en aktør naturen kan være for mennesker, der mistrives og hvor nærende den kan være for alle uanset alder, samfundslag eller kulturel baggrund. De seneste årtier har der været en stigende interesse for terapiformer, der inkorporerer naturen og disse tilgange har vist sig at være effektive til behandling af en række mentale sundhedsproblemer og fremme generel trivsel. Samlet set har forskning og praksis inden for disse områder bidraget til en bredere anerkendelse af den helbredende og nærende kraft, naturen har på mennesker.

Med afsæt i vores baggrunde inden for både specialpædagogik, biologi og naturterapi er det muligt for os at hjælpe mennesker, der trænger til et pusterum. Kombinationen af den Mønske natur og de rammer, vi har på Askely, gør det muligt at værne om den enkeltes proces og rejse mod et liv i større balance. Individuelle retreats og sessioner tilrettelægges med udgangspunkt i det enkelte menneske.

IMG20230408083338
Skærmbillede 2024 04 19 082321

 

Hvem: Lotte & Torben Reiter
Hvor: Grønjægersvej 2 i Askeby

Instagram: reiter.reiter                            

Facebook: reiterogreiter