Kunsthal 44Møen er ambassadører for Møn UNESCO Biosfære og er bl.a. at finde i årets sommerkalender 'Oplevelser i Biosfæreområdet'.

Daglig leder Jacob Kreutzfeldt giver her et portræt at 44Møen og et eksempel på rollen som ambassadør.

Af Jacob Kreutzfeldt, daglig leder Kunsthal 44Møen

44Møen er en kunsthal i Askeby på Møn. Siden 2008 har vi vist international samtidskunst i sommermånederne. I dag er vi netop genåbnet efter en længere byggeperiode med flotte nye bygninger til udstillinger, koncerter, performances, skoletjeneste, gæsteboliger, atelierer og meget mere.

44Møen er lige som alle mulige andre lokale virksomheder en del af Møn’s biosfære. Vi næres ved den lokale kultur og natur, og vi kan lide tanken om at vi også bidrager til at skabe lokal bæredygtighed. Vi er opstået på initiativ af lokale kunstnere, og vi gror i kraft af den kæmpe talentmasse af lokale kunstarbejdere, der bidrager til at producere, installere og formidle vores udstillinger. Til årets udstillinger har vi fx fået fantastisk assistance af den lokale glaskunstner Per René-Larsen, der har hjulpet Samara Sallam med at skabe et mærkværdigt glasmonster, der bebor væggene i vores projektrum PS44.

Kunsthal44møen Jacob Kreutzfeldt
Kunsthal44møen 2 Jacob Kreutzfeldt

Med placeringen i Askeby midt mellem landsbyliv og det åbne landskab på Vestmøn har vi nogle enestående muligheder for at skabe udstillinger og værker, der taler ind i lokale kredsløb. Ofte er vores kunstnere tilstede i Askeby over længere tid, og værker tager form ud af lokal inspiration. Til denne sommers udstilling har lettiske Eveline Deicmane skabt en installation bl.a. med hul-sten hun selv har fundet på stranden. I 2019 skabte japanske Akio Suzuik en hel udstilling ud af kuglerunde sten fra de Mønske strande. og sidste år arbejde brasilianske Vivian Caccuri med lydene af insekter på Møn i værket ”Tropical Evolente”.

Takket være et mageskifte med en nabo har vi efter byggeprojektet fået udvidet vores muligheder for at skabe værker, der kan opleves udendørs. Allerede i 2017 skabte Bjørn Nørgaard værket Arkitektura Natura, en jordstampet mur på arealet bag kunsthallen. Værket forandrer sig dag for dag og fremstår i dag som en mellemting mellem en mur, en ruin og en jordbunke – og samtidig hjem for murbier og diverse vækster. Vi ønsker i årene fremover at skabe flere værker på arealet, der undersøger forholdet mellem natur, kultivering og kunst, gerne – som i Nørgaards værk – i forgængelige og foranderlige organiske former. Med en udendørs skulpturpark håber vi også at kunne skabe en attraktion for Camønovandrere, der året rundt – også udenfor vores udstillingsperiode – kan opleve værkerne i parken.

I år er 44Møen vært for huskunstnerprojektet Vilde Visioner af kunstner Kristina Ask. Ask samarbejder med børn fra skoler på Møn, i Vordingborg og Præstø over et helt år, hvor der sås og høstes, skabes blæk, males og formgives – alt sammen som en undersøgelse af årstidernes skiften og naturens cyklus. Huskunstnerprojektet er startskuddet til et mere permanent undervisningstilbud i vores Laboratorium for Kunst og Natur, der får til huse i en af vores nye bygninger. Besøger man 44Møen i disse måneder, kan man se planter gro i vores udelaboratorium, som inden længe vil blive til børnenes kunstværker.

Kunsthal44møen 3 Jacob Kreutzfeldt
Kunsthal44møen Logo Sort Jacob Kreutzfeldt

Det hænder at vi får besøg af gæster, der undrer sig over, at vi kan drive en kunsthal for international samtidskunst i Askeby på Møn. Placeringen langt fra kunstverdens alfavej kan synes at være en udfordring. Men vi tror på, at det netop er forankringen i den Mønske biosfære, der gør os til noget specielt. Derfor er vi taknemmelige og stolte ambassadører for den Mønske biosfære!