Sporløs Færd i biosfæreområdet

Vi har en fantastisk natur på Møn, som vi gerne vil passe på. En af de måder, vi kan passe på naturen, er ved at vi alle tænker over vores adfærd, når vi færdes i den.

Alt det vi passer på

’Sporløs Færd’ handler om, at færdes i naturen uden af sætte aftryk, hvad enten du færdes i naturen i dagligdagen eller besøger området som gæst. Det handler om at passe på naturen, som i Møn UNESCO Biosfæreområdet er mere unik og sårbar end man kan se med det blotte øje - ved du fx hvor vandrefalken yngler eller hvor orkidéen Stor Gøgeurt slår rod?

Derfor er der regler for hvad man må og ikke må i det grønne og hvor man må færdes - mange steder er der opsat skilte til at guide dig, og det er altid en god ide at følge anvisningerne. Ofte kan skiltene endda give bonus-info til områdets unikke natur.

Vi har videre samlet nogle guidelines, som kan hjælpe dig godt på vej til en god oplevelse - for dig og for naturen.

Affald

Der er en simpel regel - efterlad intet. Medbring en pose til dit affald og tag det med retur. Også toiletpapir og tom emballage. 

 

Toiletbesøg

Find et toilet - brug evt. app'en 'Oplev Møn'! Gå på toilettet hjemmefra og planlæg gerne din dag så der også er indlagt toiletbesøg - for ingen kan vel klare sig helt uden...

Skulle du alligevel være langt fra et toilet, så placer dig væk fra veje og stier, både for din og andres skyld. Grav dine efterladenskaber ned eller dæk til med et tykt lag blade. Og efterlad ikke papiret - det har vi vist allerede forklaret.

Færdsel og overnatning

 

Du må ikke slå telt op hvor du har lyst i Danmark - hverken på stranden eller i skoven eller andre steder. Heller ikke selv om det ser dejligt ud eller du har hørt eller set andre, der har gjort det.

Du må gerne overnatte på stranden under åben himmel - ikke i telt. På den måde kan du også få en Dark Sky oplevelse. I offentlige skove  må du må også overnatte i skovbunden på liggeunderlag, i sovepose eller i hængekøje - men se lige, om der er anvist steder, du skal opholde dig, der kan nemlig være beskyttelse af dyr eller planter der, hvor du vil sove. Private skove er lige netop private, og her må du som udgangspunkt ikke overnatte uden at spørge om lov. 

Se mere om teltpladser, naturskønne shelterpladser og anden overnatning i app'en Sydsjælland & Møn - flere steder er det endda ganske gratis.

 

Offentlig eller privat skov?

Se efter skiltene ved indgangen til skoven - statslige skove er markeret med røde pæle og har ofte afmærkning med skilte ved større indgange. Kommunens skove er markeret med sorte eller naturpæle. De private skove er ofte mærket med grønne pæle og har et mindre gul-grønt skilt ved indgangen. Du kan evt. se billederne her på siden. Er du i tvivl, så betragt skoven som privat, så gør du ikke noget galt.

Bål og brænde

Bål er hyggeligt på det rigtige sted. Du må gerne lave bål på stranden hvis der ikke er bevoksning - altså planter, træer og lignende. Bemærk at vi har mange flintesten på strandene på Møn - de springer i skarpe splinter, hvis de bliver varme, så væk med dem! På stranden kan du bruge det træ, der er skyllet i land til brænde. Tjek lige først, om det er tørt, ellers ryger det en del.

Generelt er det ikke tilladt at benytte åben ild i skoven. Men der findes flere offentlige bålpladser fx ved overnatningspladser - brug dem, og kun dem! Du kan finde dem via Naturstyrelsens hjemmeside.

Du skal som udgangspunkt selv medbringe brænde til bålet. Du må under ingen omstændigheder knække, brække, save eller hugge grene af træerne - frisk træ kan alligevel ikke brænde. Kun grene og træ, som ligger på jorden, må indsamles. Eller brænde som ligger i en brændebeholder ved offentlige bålpladser.

Støj

De eneste der må støje i naturen er dyrene. Lad højttaleren blive hjemme og nyd naturens lyde - det var jo det du kom efter! Vidste du fx at rådyret kan lyde som en hund, der gør?

PS - støj er musik, råb, bilers dytten og larmende adfærd.

 

 

Hunden i snor

Husk at holde hunden i snor - det koster faktisk en bøde hvis du møder en betjent. Og selvom din hund er sød, så er det ikke sikkert at harer og rådyr synes det samme - slet ikke hvis de bliver bidt.

Endnu en appel til dig med hund: saml op efter din hund - og tag posen med.

Blomster og dyr

 

Der er mange smukke blomster i biosfæreområdets natur, som fx de mange smukke orkidéer. Det er fristende at plukke dem, men det må man ikke, de er fredede. Tag et foto i stedet, det holder længere!

Du kan også prøve om du kan finde frem til hvad det er, du har fundet på arter.dk, måske er det en sjælden eller fredet art?

 

Gå aldrig hen til en dyreunge - dens mor er sikkert i nærheden!

Stadig i tvivl?

 

Hvis du gerne vil vide mere eller ikke synes vi har svaret på netop dit spørgsmål har vi samlet en række steder, hvor du kan finde mere:

- Lær mere om naturens færdselsregler - og følg skiltene på stedet.

- Planlæg dit ophold i biosfæreområdet - find  overnatningsmuligheder, offentlige toiletter mv. i appen 'Sydsjælland & Møn'.

 

Vis hensyn til andre gæster og beboere og nyd en god og gæstfri oplevelse i biosfæreområdet!

Bag om 'Sporløs Færd'

Sporløs Færd er et projekt under Biosfære Møn, der er drevet af biosfæresekretariatet i samarbejde med en arbejdsgruppe bestående af biosfære ambassadører og udvalgte relevante medarbejdere. Projektet handler om at undersøge og øge kendskabet til sporløs færd for alle, der færdes i biosfærenaturområdet. I løbet af 2023 indsamles viden bl.a. gennem en række interviews og studieture i biosfæreområdet.

Igennem 2023 har en arbejdsgruppe under Møn Biosfære sat fokus på Sporløs Færd for at undersøge, hvordan vi sammen kan passe på den mønske natur. Det er mundet ud i en rapport og et indsatskatalog, der beskriver forslag til 10 indsatser, der kan få Sporløs Færd ud over stepperne. Indsatserne er ikke vedtaget, men vil danne inspiration til arbejdet med Sporløs Færd de kommende år.

Læs rapporten Sporløs Færd 2023
Læs Sporløs Færd Indsatskataloget 2024
For dig, der er dybdegående interesseret kan du læse Appendix her

 Vi ønsker at ’Sporløs Færd’ bliver et visionært koncept og et brand under Møn Unesco Biosfære, som udbreder fremtidens ansvarlige naturadfærd. ’Sporløs færd’ skal spredes ud til alle aktører og gæster på Møn; ligesom vi vil dele viden og værktøjer med andre områder i Danmark.

Den indsamlede viden og værktøjer udmøntes i kampagnen 'HARMØNI'.

Se mere om HARMØNI