Det er ekstraordinært mørkt på Møn. Det var der bare ikke mange, der var klar over, før de lokale i samarbejde med kommunen fik
trukket mørket frem i lyset.

Det har været der altid. Nattemørket. Den funklende stjernehimmel over Møn og Nyord. Måske netop derfor var mørket ikke noget, mønboerne talte om. Det var der bare. Det omsluttende, bælgravende mørke, der lægger sig over landskabet, når du forlader Stege og fortsætter østpå ad landevejen en kold vinteraften. Og havde det ikke være for en lokal amatørastronom, en gruppe af ildsjæle og en dedikeret kommune, så havde  nattemørket nok aldrig fået en stjerne i bogen hos hverken  International Dark Sky Association eller de lokale øboere.

IMG 2167 1600Px
Dark Sky Ulvshale 02

Fænomenet ’Dark Sky’

I dag har de fleste nok hørt om ’Dark Sky’. Det er et kvalitetsstempel, der fortæller historien om en målrettet indsats for at bevare og beskytte nattemørket på øerne Møn og Nyord. “Vi opfører os, som om jorden er uendelig. Men hvis vi nu alle sammen gik ud og så op. Så at vi boede på et støvfnug, på en lillebitte støvkugle i et kæmpestort kosmos, så kunne det godt være, at vi ville passe lidt bedre på den, end vi gør,” siger Tom Axelsen, amatørastronom. Det var ham, der i sin tid fik øje på begrebet ’Dark Sky’ i et amerikansk blad for
amatørastronomer. “Jeg læste, at en engelsk ø var blevet den første International Dark Sky Island, og så tænkte jeg: Dét kan vi sgu også gøre her på Møn!"

En fælles indsats

Tom Axelsen slog sig sammen med en gruppe af lokale ildsjæle, og de bankede på døren til Vordingborg Kommune. Deres plan var at vende op og ned på øboernes forhold til belysning og samtidig sætte spot på Møns nattemørke. “Det går ikke bare ud på at slukke lyset, men på at få det rigtige lys i området og bevare nattemørket, for det er blevet meget sjældent i Danmark,” forklarer Tom Axelsen.

De formede koordinationsgruppen Dark Sky Møn sammen med Vordingborg Kommune, og i de følgende år blev der sat skub i en række initiativer. Dels handlede det om at få de lokale borgere og virksomheder til skifte udendørslamper til belysning, der ikke forstyrrer nattemørket. Og dels handlede det om at skabe opmærksomhed på mørket. “Det var jo et fantastisk samarbejde. Det er et rigtigt skoleeksempel på, hvordan folk med fuldstændig
forskellige kompetencer kan lægge dem sammen og med respekt for hinanden udvikle noget stort,” siger Susanne Nøhr, der driver overnatningsstedet Tiendegaarden B&B og er en del af koordinationsgruppen.

IMG 2635A2
DSC1891 Bitt L (2)

Certifikat på stjernehimlen

I marts 2017 skete det! Møn blev udnævnt til Dark Sky Community,
mens særligt mørke dele af Østmøn og Nyord som det første sted i Norden kunne kalde sig certificeret Dark Sky Park. Området trådte dermed ind i en eksklusiv liga, der blandt andre tæller den kendte nationalpark Grand Canyon i USA.


”Vi nåede i mål med noget, der har været udfordrende lige fra start. I
dansk turisme har man ikke haft fantasi til at se, at mørket kunne bruges til noget positivt. Men pludselig kunne alle se, at mørket er så stor en del af vores liv, at det skal bevares,” siger et andet medlem af koordinationsgruppen, manager på Camp Møns Klint Ole Eskling.

Dark Sky – en del af biosfæren

I dag er arbejdet med at beskytte nattemørket i høj grad smeltet sammen med indsatsen for at passe på områdets helt unikke natur og dyreliv i Møn UNESCO Biosfære-området. ”Dark Sky støtter i høj grad op om mennesker og dyrs naturlige processer, og dermed beskytter det også biodiversiteten. Og det er en helt central del af det, vi arbejder med inden for biosfæren,” siger Katrine Ohm Dietrich, biosfærekoordinator i Vordingborg Kommune.


Langs de kommunale veje er 95 % af det offentlige gadelys blevet udskiftet til Dark Sky-rigtig belysning, og i nye lokalplaner for Dark Sky-områderne indskrives et hensyn til at bevare og beskytte nattemørket. Derudover står kommunen for at overvåge kvaliteten af mørket i Dark Sky-parkerne med kontinuerlige mørkemålinger og for at vejlede borgere og virksomheder i at mindske lysforurening. 

Dark Sky Camping
Ravjagt 10

Mørket som modreaktion

Dark Sky har åbnet for et helt nyt kapitel i Møns historie som turistdestination, og spændende nye initiativer, som Dark Sky-koncerter, mørkefestival og mørkevandringer, er dukket op i turismelandskabet.

”I stedet for kun at vækste i turismen om sommeren, kan vi nu se på,
hvad kan vi lave i vinterhalvåret,” siger Ole Eskling og peger på, at et generelt fokus på at skrue ned for tempoet og finde tilbage til naturen har været en gave til mørket.

”Og potentialet er endnu større! Det skridt, vi er foran på Møn med
Dark Sky og Biosfære, har skabt en ramme for, at vi i fremtiden kan have endnu mere fokus på at udvikle bæredygtig kvalitetsturisme på Møn.”